Programjaink

Osztálykirándulás 4. osztály

2017. május 31-én délután kirándulni mentünk a 4. osztállyal. A szervezésben, és a lebonyolításban is segítségünkre volt Horváth Mónika, szülő. Somogysámson és Csákány községek polgármestereinek köszönhetően két kisbusszal tudtunk a tervezett útra eljutni. Úti célunk a Kis-Balaton környékének néhány látnivalója volt.
Elsőként a Zalavári Történelmi Emlékparkot kerestük fel. Itt több, a gyerekek számára is érdekes kiállítást, ásatást, építményt, szobrot tekinthettünk meg. A parkba érve a leglátványosabb épület felé vettük az irányt, ami a Makovecz Imre, Ybl és Kossuth díjas építész által tervezett Millenniumi Emléképület volt. Maga az építmény is egy különlegesség, de a benne elhelyezett, szintén az építész által tervezett Életfát, ami a Zala megyei településeket hivatott szimbolizálni, mindannyian megcsodáltuk. Ezután elballagtunk az Árpád-kori alapokon felfalazott Szent Adorján Bazilika romjaihoz, amely Magyarország talán legrégebbi templomának a maradványai. Innen a Szent István Kápolnába mentünk, ahol a zalai művészek által készített műalkotásokat is megtekintettük. Ezt követően rövid séta után elértünk a Kis-Balaton partjára. Nagy élmény volt mindenki számára a tó szépsége, környezete, élővilága. A gyerekek halakat lestek, kagylót szedtek, hattyút etettek. Természetesen ki kellett próbálni a vesszőkből font labirintust is, amiből volt, akit úgy kellett kinavigálni. Egy jégkrémmel zártuk pihenésképpen itteni tartózkodásunkat, majd indultunk tovább a bivalyrezervátumba. Balatonmagyaród és Zalakomár között található Kápolnapuszta, ahol 30 hektáron terül el a rezervátum, amely a hazánkban őshonosnak számító bivalyok bemutatásának népszerű központja. Itt található Magyarország legnagyobb csordája. A gyerekek kíváncsian indultak el a másfél kilométeres sétaúton, hiszen még senki sem látott élő bivalyt. Ámulattal nézték a hatalmas állatokat. Nagy élményt jelentett számukra a számtalan kis ürge is, amik szinte mindenütt ott voltak, ki-ki dugták fejüket a lyukból, majd gyorsan szaladtak a következőhöz. Mindenki megsimogathatta a lovakat, és a csacsikat is, sőt erőnlétüket, és bátorságukat bizonyítva a kilátó megmászását, és az onnan eléjük táruló táj szépségének megcsodálását sem hagyta ki senki. Út közben az istállóba is bementünk, ahol régi fényképek és tárgyak mutatták be a bivalytartás eszközeit. Sétánk során a gyerekek rábeszélték a kocsist egy rövid kocsikázásra is. Az út végén minden fáradtságot feledve rohamozták meg a játszóteret, és nagy gyönyörűségükre az ott sétálgató törpekecskéket simogatták, etették.
Szerencsénkre egész nap ragyogó időben volt részünk, és így a tervezett utunkat végig tudtuk járni. Mindenki nagyon jól érezte magát, és gazdag élményekkel késő délután indultunk haza. A gyerekek örültek, hogy ezalatt a rövid idő alatt is mennyi szép, és érdekes dolgot láthattak.
                                                                                                                                                                                                         Bohárné Bognár Mária osztályfőnök

(c) KLIK Marcali Tankerülete 2014. Minden jog fenntartva.
Designed by olwebdesign.com